Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Επιστημονική Ημερίδα: ΚΕΡΑΣΙΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ο Αθλητικός Μορφωτικός Σύλλογος Ελιμειακός Κερασιάς Κοζάνης οργανώνει Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «ΚΕΡΑΣΙΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ – ΠΑΙΔΕΙΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013, ώρες 11:00-14:00, στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού
Πρόγραμμα Ημερίδας:
11:00-11:15
Προσέλευση

11:15-11:20
Αθανάσιος Τζελαπτσής (πρόεδρος ΑΜΣ Ελιμειακός)
Εισαγωγή


11:20-11:25
Διοικητικοί χαιρετισμοί

11:25-11:30
 Αθανάσιος Τζελαπτσής - Μαρία Κούρα
Προβολή αφιερώματος με παλιές φωτογραφίες της Κερασιάς

11:30-11:45
Μαρία Μπρέτσα - Θανάσης Καλλιανιώτης
Η βυζαντινή και οθωμανική Κερασιά
H παρούσα εργασία:
α) δεικνύει την ιστορική συνέχεια του ελληνισμού,
β) τοποθετεί την αρχαία Αιανή στο Ούτσινου
γ) αναλύει την εμπειρία της οθωμανικής κατάκτησης
δ) ορίζει την έδρα της επανάστασης του 1878 στο Ζγκόστ(ι)

11:45-12:00
Κώστας Παυλός
Σιάκα: ένας άγνωστος και μυστηριώδης μεσαιωνικός οικισμός της Κερασιάς
Η παρούσα μελέτη:
α) φέρνει στο φως έναν άγνωστο μεσαιωνικό οικισμό,
β) εξετάζει την προέλευση, την ταυτότητα, τις ασχολίες και τη σχέση των κατοίκων του με άλλους οικισμούς της εποχής,
γ) θέτει την άποψη για την προέλευση των πρώτων οικιστών της Κο­ζάνης από τον ειρημένο οικισμό και
δ) αποδεικνύει τη σπουδαιότητα της επιτόπιας έρευνας και της προ­φορικής Ιστο­ρίας, στην ανά­δυση ασφαλών-επιστημονικών συ­μπερα­σμάτων, και δη σε θέματα τοπικής ιστορικής διάστασης.

12:00-12:15
Άννα Καλώτα
Εκκλησιαστική Ιστορία της Κερασιάς και των πέριξ αυτής κω­μών
Η εισήγηση έχει ως θέμα την εκκλησιαστκή ιστορία του χωριού και αρκετών άλλων της επαρχίας Ελίμειας, κατά τη διάρκεια της αρχιερατείας του Κωνσταντίου (1889-1910). Τα θέματα που πραγματεύεται είναι:
α) η σχέση των κατοίκων με τις τουρκικές αρχές και η καταπίεση που υπέστησαν,
β) παρουσιάζονται πίνακες με τον αριθμό των γεννήσεων και των θανάτων, αλλα και πίνακες με τους εν λειτουργία ναούς, καθώς και τα ονόματα των διατελεσάντων ιερέων,
γ) γίνεται αναφορά στα κυριότερα εκκλησιαστικά θέματα των χωριών και
δ) αναλύονται οι πίνακες με τα έξοδα και τα έσοδα ενός ναού στην Κάλλιανη (Αιανή), άλλων χωριών -κατά τα έτη 1897-98-, και τέλος της Κερασιάς.
Βασικό υλικό της μελέτης αποτέλεσε το πλούσιο αρχείο της ΚΔΒΚ, καθώς και αυτό των Γ.Α.Κ.-Αρχεία νομού Κοζάνης.

12:15-12:30
Αργύριος Φτάκας
Η πανίδα της Κερασιάς
Η ζωή στην ελληνική επαρχία τον 20ό όσο και τους προηγούμενους αιώνες παρουσίαζε πλήθος δυσκολιών, τις οποίες ελάχιστα μπόρεσαν να αγγίξουν τα ρομαντικά μυθιστορήματα καθώς ψείρες και ψύλλοι βασάνιζαν το τομάρι των ανθρώπων μαζί και των ζώων. Η κινητήρια δύναμη της παραγωγής βασίζονταν στη δύναμη των αροτριώντων ζώων αλλά και στο πείσμα των νοικοκυραίων. Η μετακίνηση ανθρώπων και προϊόντων λάβαινε χώραν μέσα από δύσβατους δρόμους και μονοπάτια, ενώ οι ταχύτητες ήταν δέκα έως είκοσι φορές πιο αργές από τις σημερινές. Κλέφτες κι αντάρτες δεν έχαναν ευκαιρία να απαλλοτριώνουν την τετράποδη και δίποδη περιουσία των χωρικών, οι οποίοι έβαζαν συχνά σε κίνδυνο τη ζωή τους για να την ασφαλίσουν. Τα περιοδικά αυτά δεινά συνόδευε η μόνιμη φορολόγηση και η συχνή επίταξη των ζώων από το κράτος ή τους εκάστοτε κατακτητές.

12:30-12:45
Κωνσταντίνα Τσιτσέλη
Μαλαματή: Μια γυναικεία παρουσία στα εκπαιδευτικά και κοινωνικά δρώμενα της Κερασιάς του 1930
Η παρούσα μελέτη εξετάζει όψεις της ζωής της Μαλαματής Διαμαντή, μιας αστής νεαρής δασκάλας, στην επαρχιακή κοινωνία της Κερασιάς κατά τη δεκαετία του 1930, διάστημα κατά το οποίο κλήθηκε να αναλάβει διδασκαλικά καθήκοντα στο μεικτό-μονοθέσιο δημοτικό σχολείο του χωριού. Ειδικότερα, επιχειρείται να σκια­γραφηθούν οι δυσκολίες που μπορεί να αντιμετώπιζε στο εκπαιδευτικό της έργο και να ανιχνευθούν μέθοδοι διδασκαλίας που ακολουθούσε. Επιπλέον, γίνεται προσπά­θεια να εντοπιστεί η απήχηση των εκπαιδευτικών της πρακτικών, τόσο στους μαθητές της, όσο και στα όργανα της εκπαιδευτικής εξουσίας, τους επιθεω­ρητές. Παράλληλα, δίδονται στοιχεία για την καθημερινότητα και την κοινωνική της ζωή στο χωριό και εξετάζεται το ενδεχόμενο οι παράμετροι αυτές να επηρέαζαν την κοινωνική απήχηση της Μαλαματής και, κυρίως, την αντικειμενική αξιολόγηση της επαγγελματικής-δι­δασκαλικής της συνέπειας. Στο γενικότερο πλαίσιο της μελέτης τίθενται ερωτήματα σχετικά με τις μεθόδους και τεχνικές επιθεώρησης των εκπαι­δευτικών, κατά την πα­ρούσα δεκαετία, αλλά και προβληματισμοί για την ενδεδειγ­μένη αξιολόγηση τους.

12:45-13:00
Θανάσης Καλλιανιώτης
Η πάλη δύο κόσμων σε ένα μικρό χωριό: η δεκαετία 1940 στην Κερασιά Κοζάνης
Δύο ήταν οι κόσμοι στον περιορισμένο χώρο της Κερασιάς στην ειρημένη περίοδο, ο παλαιός προπολεμικός κι ο νέος –ο τελευταίος διεκδικούσε την ανάληψη της έδρας του πρώτου.Οι ομοιότητές τους είναι περισσότερες από τις διαφορές, όταν παραμερίσουμε τις παραθλάζουσες εκούσιες σκιές. Κύριο όμοιο στοιχείο η πυραμιδική σχέση της εξουσίας: στο επάνω μέρος οι λίγοι που γνώριζαν τι ήθελαν, στο κάτω οι πολλοί που αγνοούσαν τι πραγματικά επιδίωκαν οι πρώτοι.Τη δομή του κόσμου που είχε επί δεκαετίες χτίσει η Δεξιά υιοθέτησε η Αριστερά αλλάζοντας μαεστρικά τίτλους και φρασεολογία και τοποθετώντας σε θέσεις κλειδιά κατά προτίμησιν όσους παλαιούς δήλωναν υποταγή ή τους νέους που ήθελαν να διακριθούν. Κοινό στοιχείο όλων η πίστη, δηλαδή η υπακοή σε όσους θεωρούνταν –ασχέτως αν ήταν- ανώτεροι. Αμφότεροι κρατούσαν όπλα, οι παλαιοί μέσω δοκιμασμένων ένστολων σωμάτων, οι νέοι στα χέρια ένθερμων ομάδων πολιτών. Τη θεσμική και ήπια βία των δεξιών, αντιμετώπιζε η κρυφή κι ωμή βία των αριστερών αφού ο χρόνος και οι κληρονομιές δεν επαρκούσαν ώστε να πειστούν οι πολλοί για την αναγκαιότητα της αλλαγής. Εδώ συνάπτεται η αγωνία και τα θύματα του χωριού.Στις μεταβλητές ωστόσο του παρελθόντος τοπίου, προστέθηκαν στη δεκαετία του 1940 δραστικές νέες όπως η παρουσία των Γερμανών κι ο συνακόλουθος εξοπλισμός χωρικών κατά των ανταρτών. Η Κερασιά υπέστη τα παρεπόμενα της γεωγραφίας ευρισκόμενη εγγύς των μεταλλωρύχων Γερμανών και στο ενδιάμεσο της ζώνης ΕΛΑΣ κι ΕΕΣ, δηλαδή μεταξύ ορεινών ανταρτών και πεδινών αντικομουνιστών, γενικώς εν μέσω του παλαιού και του νέου κόσμου.

13:00-13:30
Ερωτήσεις, απαντήσεις, παρεμβάσεις, καταθέσεις

13:30-13:40
Ανοιχτή συζήτηση με θέμα: Τοπική Ιστορία-Προφορική Ιστορία-Επιτόπια έρευνα

13:40-13:50
Κώστας Παυλός - Θανάσης Καλλιανιώτης
Συμπεράσματα Ημερίδας

13:50-14:00
Αθανάσιος Τζελαπτσής (πρόεδρος ΑΜΣ Ελιμειακός)
Κατακλείδειος λόγος

Προεδρείο
Δώρα Τσιτσέλη, Αθανάσιος Τζελαπτσής

Γραμματεία
Ζωή Γαλάνη, Στέλλα Καρακούλα

Επιστημονική Επιτροπή
Κώστας Παυλός, Θανάσης Καλλιανιώτης

Εισηγητές
Καλλιανιώτης Θανάσης, Ιστορικός, Δρ. Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας ΑΠΘ
Καλώτα Άννα, Αρχειονόμος-Βιβλιοθηκονόμος
Μπρέτσα Μαρία, καθηγήτρια φιλόλογος, πτυχιούχος τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ
Παυλός Κώστας, Φιλόλογος-Ιστορικός, πτυχιούχος τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ
Τσιτσέλη Κωνσταντίνα, Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαί­δευσης, πτυχιούχος Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαί­δευσης της Παιδαγωγικής Σχολής ΔΠΘ
Φτάκας Αργύριος, Συντηρητής αρχαιοτήτων κι έργων τέχνης, πτυχιούχος τμήματος Ελληνικού Πολιτισμού της Σχολής Ανθρωπι­στικών σπουδών ΕΑΠ

Πηγή:http://elimeiakoskerasias.blogspot.gr/2013/09/15-2013-1100-1400-1100-1115-1115-1120.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου