Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Κερασιά: Περί της ημερίδας ο λόγος

Στην κατάμεστη αίθουσα του πρώην δημοτικού σχολείου του χωριού, πραγματοποιήθηκε στις 15/09/2013 Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Κερασιά: Iστορία - παιδεία - πολιτισμός». Η απήχησή της στον κόσμο, τεράστια.
Νέα και κυρίως πρωτόγνωρα στοιχεία παρουσιάστηκαν απ΄ όλους τους εισηγητές, σεβόμενους το επιστημονικό-δεοντολογικό πλαίσιο που διέπει αυτές τις εκδηλώσεις και υποχρεώνει τον ερευνητή στην ανάδειξη του νέου. Αν και οι ομιλητές, νέοι στην ηλικία και χωρίς επιστημονικούς τίτλους (πλην του ογκολίθου της Ιστορίας, Θ. Καλλιανιώτη) τήρησαν το ως άνω πλαίσιο, βάζοντας τα γυαλιά σε πολλούς τιτλούχους, που η λαγνεία τους για προβολή και ανακοινώσεις τους αποσπά από την ουσία του πράγματος.Η Κερασιά, ένα μικρό και άσημο, στις μέρες μας, χωριό, αποδεικνύεται βρίθον Ιστορίας. Από την αναγγελία, ακόμη, της παρούσης εκδήλωσης, δεν έλειψαν τα κακεντρεχή σχόλια, αφού από πολλούς θεωρήθηκε ματαιοπονία η έρευνα στο συγκεκριμένο τόπο.
Η Κερασιά λοιπόν, έχει τις ρίζες της βαθιά μέσα στους αιώνες, στα αρχαία ακόμη χρόνια. Η σύγχρονη Κερασιά αποτελεί συνέχεια της αρχαίας Αιανής που τοποθετείται σε νέα θέση, στο Ούτσινου (Μπρέτσα-Καλλιανιώτης). Αποδείχθηκε η ιστορική συνέχεια του ελληνισμού, ενώ παρουσιάστηκε και αιτιολογήθηκε ο οικιστικός ανήφορος αρκετών οικισμών της περιοχής, που οφειλόταν στην οθωμανική πίεση (Μπρέτσα-Καλλιανιώτης). Φτάνοντας στο σήμερα, έγινε αναφορά στην επανάσταση του Βούρινου, η οποία «μεταφέρθηκε» στη θέση Ζγκόστ’, απ’ αυτή στο Χρώμιο, που αμάρτυρα πιστευόταν ως σήμερα (Μπρέτσα-Καλλιανιώτης).
Ταυτόχρονα, ήρθε στο φως μεσαιωνικός οικισμός, και αποκαλύφθηκαν νέα στοιχεία για τους πρώτους οικιστές της Κοζάνης, βασισμένα σε διττή, και άρα βάσιμη ιστορικά έρευνα (Παυλός).
Παρουσιάστηκε, αναλυτικά, η εκκλησιαστική Ιστορία του χωριού, μέσω αγνώστου αρχειακού υλικού (Καλώτα).
Αποκαλύφθησαν στοιχεία για την παίδευση στο χωριό, που ξεκινά, τουλάχιστον από τα μέσα του 19ου αι. (ενθυμήσεις ευαγγελίων), σε αντίθεση με ότι ξέραμε ως τώρα με βάση τα έγγραφα του προξενείου Ελασσόνος, ενώ παρουσιάστηκε και η ζωή δασκάλας του χωριού (Τσιτσέλη).
Παρουσιάστηκε η πανίδα της Κερασιάς, και δείχτηκε η σχέση των ζώων με τους κατοίκους, κοινωνικά και οικονομικά (Φτάκας).
Τέλος ερμηνεύθησαν τα γεγονότα της δύσκολης περιόδου του ’40, που αποδεικνύουν την ισορροπία τρόμου που υπήρχε στο χωριό (Καλλιανιώτης).
Εν ολίγοις, οι εισηγήσεις, πορίσματα πολύμηνων ερευνών, κατέδειξαν την υπεροχή της τοπικής Ιστορίας και της επιτόπιας έρευνας, έναντι της γενικής Ιστορίας.
Όσον αφορά την ίδια την εκδήλωση, τα πράγματα κύλησαν όμορφα. Σημαντική η πρωτοβουλία του προέδρου του ΑΜΣ «Ελιμειακός», για τη διοργάνωση της ημερίδας, κάτι πρωτόγνωρο για ένα μικρό χωριό. Οι κατά τόπους πολιτιστικοί σύλλογοι αναλώνονται πλέον σε άλλου είδους εκδηλώσεις, αδιαφορώντας πλήρως για τον πολιτισμό τον οποίο, κατά τα άλλα, προασπίζονται. Συγχαρητήρια, στο Θ. Τζελαπτσή, που ωσάν τη μύγα μες στο γάλα, προσπαθεί να περισώσει ότι απέμεινε απ’ το χωριό του. Η εκδήλωση δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από ανάλογες τέτοιες, και οι οποίες μάλιστα στοίχησαν στους διοργανωτές τους πολλές χιλιάδες ευρώ.
Κακό σημάδι, η μη συμμετοχή νέων ανθρώπων, στο ακροατήριο. Οι νέοι φαίνεται ότι προτιμούν την ευτελή διασκέδαση, συνεχίζοντας άξια την πνευματική αγρανάπαυση και σαπίλα που οι παλιότεροι μας κληρονόμησαν. Όταν όμως, ο μεγαλύτερος πνευματικός φορέας της περιοχής, η ΔΒΚ, απουσιάζει από την εκδήλωση, δεν μπορούμε να περιμένουμε και πολλά από τους άλλους.
Καλό θα είναι, ο τοπικός σύλλογος να φροντίσει για την έκδοση των πρακτικών της ημερίδας, αφού μόνο έτσι θα επισημοποιηθεί η καταγραφή της Ιστορίας του χωριού και θα μείνει παρακαταθήκη για το μέλλον.

Η συνέχεια στο "Σχολείο του Λαού"...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου