Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Εναρκτήρια ομιλία στο συνέδριο "Αιανή (Κάλιανη) και περίχωρα: ιστορία από τα κάτω"

Καλημέρα και σας ευχαριστώ πολύ που βρίσκεστε σήμερα εδώ!

Σας καλωσορίζω στο συνέδριο του Σχολείου του Λαού, Αιανή και περίχωρα: ιστορία από τα κάτω.

Σήμερα γράφουμε Iστορία αφενός καταγράφοντάς την από τη βάση της, πέρα από εθνικές αποδομήσεις, πέρα από εθνικιστικές εξάρσεις, πέρα από καιροσκοπισμούς και αφετέρου αφού αξιωνόμαστε να διοργανώσουμε ίσως το πρώτο αυτόνομο επιστημονικό συνέδριο πέρα από χρηματοδοτήσεις συλλόγων, φορέων, περιφερειών και δήμων και άρα έξω από την όποια χειραγώγηση.


Δεν αποβλέπουμε μόνο στην επεξεργασμένη γνώση και ερμηνεία των γεγονότων -αυτό θεωρείται αυτονόητο- αλλά στην παρουσίαση πρωτότυπων στοιχείων μέσω νέων οπτικών που οδηγούν σε αρραγή πορίσματα πέραν των θεωρητικών ευλυγισιών.

Το συνέδριο αποτελείται από 4 κύκλους ομιλιών. Δεν εξαντλούν αυτοί όλη την περίοδο της Ιστορίας θέτουν όμως τη βάση της επιστημονικής ιστορικής σκέψης στην εύρεση της ιστορικής αλήθειας.

Στο συνέδριο συμμετέχουν 18 επιστήμονες, ποικίλων ειδικοτήτων με ή χωρίς τίτλους. Τους ευχαριστούμε όλους θερμά.

Το σημαντικότερο όμως απ’ όλα είναι η συμμετοχή νέων ανθρώπων. Τα κίνητρα, το θάρρος και η τολμηρή τους φαντασία μπορεί να φανούν σημαντικότερος παράγοντας κι από τις πλούσιες γνώσεις των τιτλούχων και να οδηγήσουν την έρευνα σε νέα μονοπάτια. Το συνέδριο λοιπόν θέτει επιτακτικώς την ανάγκη για τη μελέτη του τοπικού παρελθόντος από ντόπιους επιστήμονες, νέους στην ηλικία ή τη σκέψη, που θα γνωρίζουν τα πράγματα δια ζώσης.

Η όλη διοργάνωση είναι και μία απάντηση στην κρίση, που για μας είναι πνευματική. Στοχεύει στην παροχή προβληματισμού, πνευματικής διάπλασης και υποστήριξης μαχητικών στάσεων ζωής. Δεν παρατηρούμε την κρίση ως θεατές, αλλά συμμετέχουμε ενεργά στην ανεύρεση της αχιλλείου φτέρνας της.

Καλή επιτυχία στο συνέδριο και ευχαριστώ τον Θανάση Καλλιανιώτη για τη συνεργασία και την όλη του στήριξη προς το πρόσωπό μου.

Σας ευχαριστώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου