Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Συνέντευξη στο δυτικομακεδονικό περιοδικό together(τ. 6) σχετικά με το ΣτΛ

   Στις 22 Ιουνίου 2013 ιδρύθηκε στην Κοζάνη από μία ευρεία ομάδα νέων στην ηλικία και τη σκέψη, το Σχολείο του Λαού, μια κίνηση με πεδία δράσης την Ιστορία, ως μνήμη κι οπλισμό για το παρόν και το μέλλον, την Τέχνη, σαν έκφραση εκρηκτικών ψυχικών δυνάμεων, την Παιδεία, και τη σύνολη διατριβή περί της γνώσης, τον Πολιτισμό, σε όλες τις εκφάνσεις του σε ένα χειροπιαστό εργαλείο προσφοράς και σθένους, τη Φύση, για την έμπρακτη αξιοποίηση των καλλονών της περιοχής και των προϊόντων της, και την Καθημερινή Ζωή, όντας έτοιμοι να πλεύσουν στον ωκεανό της παγκοσμιότητας με δικό τους σκάφος, πορεία και πλήρωμα.
   Η ερευνητική ομάδα του Σχολείου του Λαού με επικεφαλείς τους Παυλό Κώστα (Ιστορικό-ερευνητή, πτυχιούχο ΑΠΘ) και Καλλιανιώτη Αθανάσιο (Ιστορικό, Δρ. Ιστορίας ΑΠΘ) εμβαθύνει σε ποικίλα θέματα του τόπου εστιάζοντας στην τοπική Ιστορία προωθώντας την ανάγκη να φωτιστεί το τοπικό και όχι μόνο παρελθόν σε επιστημονικές βάσεις.   Ο τίτλος Σχολείο του Λαού επιλέχθηκε για να δηλώσει τόσο την καταγωγή όσο και τον προσανατολισμό της ομάδας. "Γεννηθήκαμε από το λαό κι ανδρωθήκαμε μέσα στο λαό. Αποτελώντας αναπόσπαστο τμήμα του εκεί μέσα διαβιώνουμε, ο λαός είναι η βάση μας, κάτω από τους ορισμούς του παλεύουμε" υποστηρίζουν τα μέλη του αντλώντας μέσα από αυτόν ενέργεια και τόλμη.
   Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και πρωτεργάτης του Σχολείου του Λαού μιλά στο together για τη δημιουργία της ομάδας επιστημόνων που το απαρτίζουν, για το εγχείρημα και τις δράσεις του.

Καταρχήν, τι διαπραγματεύεται το Σχολείο του Λαού;
Την Ιστορία, τον Πολιτισμό, τη Φύση, την Τέχνη και την Παιδεία πάντα σε συνάρτηση με την Καθημερινή Ζωή. Η τελευταία κρίνεται πολύ σημαντική για μας, αφού το στενό αυτό πλαίσιο στο οποίο ζούμε, αποτέλεσε το κινούν αίτιο.

Πως προέκυψε;
Έπειτα από πολλές συζητήσεις και διεργασίες, αποφασίσαμε να ορθώσουμε το ανάστημά μας αντιδρώντας σε όλα όσα μας πιέζουν οικονομικά, πνευματικά και κοινωνικά. Θεωρήσαμε άλλοθι, οποιαδήποτε άλλη αντίδραση απέναντι σ’ αυτά, πέραν της ενεργούς συμμετοχής μας.

Ποιο ρόλο έπαιξε ο Θανάσης Καλλιανιώτης ο οποίος είναι και μέλος;
Ο Θ.Κ. αποτελεί τον φυσικό αρχηγό του όλου εγχειρήματος. Είναι αυτός που μας εμπνέει. Ο τρόπος ζωής του και η επιστημονική του κατάρτιση, αποτελούν τους κύριους άξονες γύρω από τους οποίους ξεκινήσαμε.

Ποιοι το αποτελούν και πόσα είναι τα μέλη;
Το ΣτΛ αποτελείται από έναν ευρύνου κύκλο νέων επιστημόνων με δροσερή σκέψη και ιδέες ενάντιες σε κάθε εφησυχασμό. Εκτείνονται αυτά σε όλα τα πεδία της Επιστήμης. Ο στενός πυρήνας είναι 30 περίπου άτομα, ο ευρύτερος πιο εκτενής.

Ποιος ο στόχος και ο σκοπός δημιουργίας του;
Η καλλιέργεια του πνεύματος, ώστε να καταλύσουμε τα φθαρμένα του παρελθόντος και να οικοδομήσουμε ένα νέο μέλλον απ’ την αρχή.

Ποιος το στηρίζει και πως πορεύεται σήμερα;Ο συνεχώς αυξανόμενος κύκλος του και το υστέρημα των μελών του. Αποφεύγουμε την όποια δημόσια ή ιδιωτική χορηγία, προσβλέποντας έτσι στην απόλυτη αυτοτέλειά μας.

Ποια θέματα αποτελούν προτεραιότητα και με ποια έχετε ασχοληθεί εμπεριστατωμένα;
Δεν υπάρχουν προτεραιότητες. Ασχολούμαστε με ό,τι σχετίζεται με τη καθημερινότητα. Ξεκινήσαμε ορμώμενοι από την αγάπη για την Ιστορία. Η άμεση συνάρτησή της όμως με τις ζωές των ανθρώπων, δεν μπορεί να μας περιορίσει.

Συνέδρια ημερίδες και συναντήσεις απώτερος στόχος;
Έχουν ήδη γίνει αρκετές συναντήσεις, όπως και δύο συνέδρια με τεράστια επιτυχία, όχι μόνο από άποψη απήχησης, αλλά και όσον αφορά στα εξαγόμενα πορίσματα που ταρακούνησαν -για πρώτη φορά- τα ιστορικά δεδομένα της περιοχής. Έχουν ήδη ξεκινήσει διεργασίες για την διοργάνωση ενός ακόμη. Χωρίς να έχουμε καταλήξει κάπου οριστικά, σκέψη μας είναι η κάθε νέα διεξαγωγή συνεδρίου, να είναι εντελώς διαφορετικού χαρακτήρα απ’ όσα έχουν προηγηθεί.

Διέξοδος ή ανάγκη για περισσότερη έρευνα και γνώση της τοπικής ιστορίας;
Και τα δύο. Η έρευνα, από μόνη της, αποτελεί διέξοδο. Ερευνώντας επιστημονικά, γνωρίζεις, ανακαλύπτεις, αμφισβητείς και ασπάζεσαι, αποδομείς και δημιουργείς, με λίγα λόγια χτίζεις το καινούργιο.

Νέοι επιστήμονες -ως επί τω πλείστον- αποτελούν τον πυρήνα. Είναι ένας τρόπος για να έχετε βήμα και να παρουσιάζετε την δουλειά σας;
Σαφώς. Αρνούμενοι να υποταχθούμε στην καθεστωτική αξιοσύνη ενεργοποιούμαστε από μόνοι μας. Ήδη από το αρχικό στάδιο της ανωνυμίας περάσαμε στο επόμενο της αναγνώρισης και συνεχώς έρχονται κοντά μας νέοι Επιστήμονες ή ερευνητές με φρέσκια ματιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου