Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Η βυζαντινή κι οθωμανική Κερασιά

Μαρία Μπρέτσα – Θανάσης Καλλιανιώτης

Πρακτικά ημερίδας με τίτλο «Κερασιά Κοζάνης: ιστορία –παιδεία –πολιτισμός», που οργάνωσε στο Δημοτικό Σχολείο Κερασιάς ο τοπικός Αθλητικός -Μορφωτικός Σύλλογος «ΕΛΙΜΕΙΑΚΟΣ» την 15η Σεπτεμβρίου 2013

Εισαγωγικά
Ουδεμία εκτενής γραπτή μαρτυρία ήταν διαθέσιμη για το βαθύ παρελθόν του οικισμού Κιρασιά (Κερασιά) Κοζάνης και της περιοχής, αν και εικάζεται πως συν τω χρόνω, ύστερα από εξαντλητική έρευνα, θα ευρεθούν χειρόγραφες αναφορές εντός ή εκτός της χώρας για την ύπαρξη του οικισμού επί Βυζαντίου ή και παλαιότερα με ανασκαφική έρευνα και άριστη μελέτη του χώρου.
Δυστυχώς το αρχαίο παρελθόν της Κερασιάς, η γνώση του οποίου ήταν απαραίτητο για την ιστορική συνέχεια του οικισμού, είναι δυσπρόσιτο στους γράφοντες καθώς ούτε τα σχετικά ευρήματα που κείτονται σε προθήκες ή αποθήκες μουσείων έχουν μελετηθεί από κοντά ούτε αναγνώστηκαν ενδελεχώς οι επί τούτων (σχολιασμένες) δημοσιεύσεις αρχαιολόγων κι έτερων ερευνητών.

Ευτυχώς όμως για την επίσκεψη στο αρχαίο τοπίο της Κερασιάς αντλήθηκαν γραπτές και προφορικές πληροφορίες:

α) από την εργασία του δασκάλου Κωνσταντίνου Σιαμπανοπούλου Αιανή β) το σύνταγμα επιγραφών των Ριζάκη -Τουράτσογλου γ) το ιστορικό -γεωγραφικό πόνημα του Δημητρίου Σαμσάρη δ) από την αρωγή κατοίκων του χωριού, ιδιαίτερα από τους Γεώργιο Βόμβα, Ευάγγελο Παπακώστα και Παναγιώτη Τότσκα, οι οποίοι ξόδεψαν αφειδώλευτα χρόνο για επιτόπιες οδοιπορίες κι ατελείωτες συζητήσεις σε καφενέ του χωριού όχι μόνον για το αρχαίο αλλά και για το νεότερο και σύγχρονο παρελθόν της.

Χωρίς αυτούς το παρόν πόνημα θα ήταν ημιτελές, με άρωμα μόνο γραφείου και χωρίς τον αναζωογονητικό αέρα της εξοχής.

Η συνοδευτική οπτική παρουσίαση της ανακοίνωσης ανοίγει εδώ.

Υ.Γ. 1. Για την ανάγνωση ή λήψη όλου του κειμένου σε pdf (77 σελίδες/4.1 ΜΒ/20.09.2013) πατήστε εδώ. Για το νεότερο κι ελαφρώς χτενισμένο κείμενο σε pdf (4.13 ΜΒ/21.09/2013) πατήστε εδώ.

Υ.Γ. 2. Για τα πρακτικά του συνέδρου Κώστα Παυλού πατήστε εδώ.

Σύνεδροι, οργανωτές κττ στο ΔΣ Κερασιάς 15.09.2013
Πηγή: http://blogs.sch.gr/thankall/?p=941

1 σχόλιο: